Zioła i warzywa z balkonu do Twojej kuchni

Nawet jeśli nie masz domu z ogródkiem, możesz uprawiać własne zioła i warzywa. Wystarczy ci do tego odpowiednio nasłoneczniony i ciepły balkon. Świeże zioła i warzywa uprawiane bez sztucznych nawozów dają wyjątkowy smak każdej potrawie, a ich uprawa może dawać dużo radości. Aby móc korzystać z plonów balkonowego ogródka, należy odpowiednio wcześnie wysiać nasiona. W przypadku popularnych ziół: bazylii, tymianku czy rozmarynu, trzeba o tym pomyśleć już w marcu lub kwietniu. Nasiona można wysiać w zwykłych doniczkach lub skrzynkach. Nieco później, bo w kwietniu lub maju, można wysiać na balkonie miniaturowe odmiany pomidorów albo papryczek chili. Warzywa są dostępne także w formie gotowych sadzonek. Można także kupić już specjalne odmiany truskawek w formie pnącej, które dodatkowo będą atrakcyjną ozdobą balkonu. Jeśli wszystko pójdzie dobrze, będzie cię czekało jeszcze pikowanie gęsto rosnących ziół, by dać im nieco więcej miejsca na wzrost. Na pierwsze zbiory możesz liczyć już w lipcu i sierpniu. Plony ze swojego balkonu możesz wykorzystać do przyprawiania mięs, ryb, dań kuchni włoskiej. Możesz ich użyć także w przetworach, robiąc na przykład pesto z bazylii. Jeśli nie uda ci się wykorzystać wszystkich świeżych ziół, możesz je zamrozić lub zasuszyć i korzystać z nich także zimą.

Both comments and pings are currently closed.