Zalety kuchni meksykańskiej

W większości dobrych punktów gastronomicznych w naszym kraju można spotkać potrawy z wielu kuchni świata. Jednak na pierwszy plan zdają się wychodzić przysmaki z kuchni francuskiej, włoskiej, rosyjskiej, czy hiszpańskiej. Coraz częściej pojawiają się też lokale serwujące wyłącznie potrawy z kuchni meksykańskiej. Potrawy z tego regionu świata łączą w sobie dorobek kulinarny Indian i hiszpańskich konkwistadorów. Tak, jak się można było domyśleć z takiej mieszanki musiało wyjść, coś niezwykłego. Kuchnia meksykańska opiera się w dużej mierze na kukurydzy i roślinach strączkowych. Warto zaznaczyć, omawiając ten rodzaj kuchni świata, że w kuchni meksykańskiej rozpoznaje się ponad dwadzieścia gatunków fasoli. Kuchnia meksykańska, to także dużo cebuli i chili. Burrito, tacos, czy tortilla, to najbardziej znane spośród potraw z kuchni meksykańskiej. Tortilla jest sporządzana w zależności od części Meksyku, labo z pszenicy, albo z kukurydzy. Większość z tych potraw można spotkać w każdej małej gastronomii, lecz by poznać prawdziwe bogactwo i pełnię smaków płynącą z tej kuchni trzeba udać się do lokalu gastronomicznego prowadzonego przez rodzimego meksykanina. Kuchnia meksykańska jest szczególnie popularna w Stanach Zjednoczonych. Z przyczyn geograficznych nie jest jeszcze tak popularna na naszym kontynencie.

Both comments and pings are currently closed.