Wykorzystaj możliwości blendera

Blender to niewielkie urządzenie, które znacznie ułatwia pracę w kuchni. Wiele osób nie wykorzystuje jednak do końca wszystkich jego możliwości, używając blendera głównie do przyrządzania koktajli owocowych. Miksować można jednak znacznie więcej. Przykładem mogą być chociażby zupy-kremy, które będą smakować nie tylko dzieciom, ale także dorosłym. Klasyczną propozycją jest zupa ze świeżych pomidorów na bazie bulionu. Gdy pomidory nieco rozgotują się w zupie, wystarczy zmiksować całość blenderem, aby uzyskać aksamitną konsystencję. Zupę można zabielić śmietaną i posypać odrobiną bazylii. Najlepiej smakuje z makaronem. Inne propozycje zup-kremów to: brokułowa z serem pleśniowym, porowa lub dyniowa. Gęste zupy można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Za pomocą blendera można przyrządzać pyszne pasty kanapkowe, które odmienią każde śniadanie i kolację. Bardzo prosta w wykonaniu jest na przykład pasta z czarnych oliwek, danie kuchni hiszpańskiej. Wystarczy rozdrobnić za pomocą blendera kilkanaście czarnych oliwek oraz ząbek czosnku i wymieszać całość z oliwą. Taką pastą można posmarować ser na kanapce, sprawdzi się także na imprezie, jako dodatek do krakersów. Blender otwiera znacznie więcej możliwości w kuchni – przyda się przy robieniu przecierów warzywnych lub sosów do spaghetti.

Both comments and pings are currently closed.