Wegetarianie i kuchnia wegetariańska

Wegetarianie to osoby, które rezygnują z jedzenia mięsa oraz wszelkich produktów, które pochodzą od zwierząt, to znaczy nie zostało przygotowane na bazie, która pochodzi od mięsa. Wegetarianie dzielą się na różne grupy, a każda z tych grup ma swoją własną, charakterystyczną dietę. Przykładowo weganizm i frutarianizm to odmiany wegetarianizmu, które polegają na pozbyciu się z diety wszelkich produktów, które pochodzą od zwierząt, a w tym na przykład nawet miodu, ponieważ jest on produkowany przez pszczoły. Weganie żywią się zazwyczaj kiełkami, warzywami oraz owocami, a także substytutami nabiału. Wegetarianie żywią się także produktami sojowymi, takimi jak na przykład tofu czy tempeh. Są to produkty, które zastępują białko w diecie wegetarianina. Istnieją także inne źródła białka, ale te są najbardziej rozpowszechnione wśród tej grupy osób. Czasami wegetarianie używają także substytuty mięsa. Są to produkty, które smakiem i wyglądem przypominają mięso. Wegetarianie używają ich zamiast prawdziwego mięsa w różnych przepisach, które zawierają jako składnik mięso. Wegetarianie żywią się także różnego rodzaju zbożami, grzybami, orzechami, nasionami, ziołami, przyprawami, a także glonami. Niektóre rodzaje wegetarianizmu dopuszczają spożywanie produktów pochodzących od zwierząt, na przykład jajek, mleka czy miodu.

Both comments and pings are currently closed.