Tradycja spożywania posiłków we Włoszech

Spożywanie posiłków we Włoszech jest bardzo charakterystyczne. Włosi znani są z celebrowania posiłków. Uwielbiają oni bardzo długie posiedzenia przy posiłkach, które są niezwykle wystawne. Dla Włocha spożywanie różnych smacznych posiłków jest jedną z najważniejszych części życia. Jest to we Włoszech swego rodzaju rytuał. Najpierw posiłki są gotowane wspólnie przez rodzinę lub znajomych. Następnie wszyscy siadają do stołu, na przykład do kolacji. Kolacja taka trwa około 3-4 godziny. Włosi spędzają ten czas na jedzeniu, ale głównie także na rozmowach. Do każdego dania podawane jest wino białe lub czerwone, które stanowi jeden z najważniejszych elementów podczas posiłku. Włosi uwielbiają spożywać więcej niż jedno danie podczas śniadania, obiadu czy kolacji. Właśnie z tego powodu każdy posiłek tak bardzo się przedłuża, ponieważ na stół co jakiś czas donoszone są coraz to nowe dania. Konieczny jest także deser w postaci popularnego we Włoszech tiramisu, ciasta czy lodów. Głównym daniem we Włoszech jest najczęściej makaron pod różnymi postaciami, na przykład spaghetti czy tagiatelle, lub pizza. Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna, a Włosi uwielbiają smakować różne ciekawe potrawy i odkrywać nowe smaki. Włosi celebrują jedzenie w przeciwieństwie do innych narodów świata, którzy nie przywiązują aż takiej wagi do sposobu spożywania posiłków.

Both comments and pings are currently closed.