Technikum gastronomiczne i kulinarne

Osoby, które są zainteresowane gotowaniem oraz kulinariami mogą udać się do szkoły gastronomicznej. Są to zazwyczaj technika gastronomiczne, które trwają 4 lata. Nauka w tej szkole kończy się egzaminem praktycznym oraz teoretycznym, dzięki któremu uczniowie mogą nabyć uprawnienia gastronomiczne. Uczniowie podchodzą także do matury na 4 roku nauki. Podczas trwania technikum uczniowie uczą się zarówno wiedzy teoretycznej jak i zdobywają umiejętności praktyczne związane z gotowaniem. Wiedza teoretyczna obejmuje nie tylko liczne przepisy kulinarne, ale także higienę pracy kucharza, sposoby poprawnego nakrywania stołu, zarządzanie w gastronomii oraz inne pokrewne tej dziedzinie zagadnienia. Młodzi ludzie na zajęciach praktycznych uczą się gotowania różnych potraw. Uczą się oni wykonywać zarówno przystawki takie jak zupy krem, owoce morza itd., jak i dania główne oraz desery. Wszelka wiedza praktyczna jest przyswajana przez uczniów na licznych lekcjach tego typu podczas trwania całej edukacji w technikum gastronomicznym. Podczas nauki w technikum gastronomicznym konieczne jest także odbycie praktyk, na przykład jako pomoc kucharza w restauracji czy jako kelner lub kelnerka. Uczniowie mają także możliwość wyjazdu na praktyki zagraniczne, które trwają trzy miesiące. Najczęściej uczniowie wyjeżdżają na praktyki do Francji.

Both comments and pings are currently closed.