Sztuka kulinarna Meksyku

Kuchnia Meksykańska jest uważana za jedną z najpikantniejszych i najostrzejszych kuchni na świecie. Niemal do wszystkich potraw dodaje się ostrą przyprawę chili. Kuchnia ta opiera się także na różnych rodzajach papryki, kukurydzy oraz roślinach strączkowych, a głównie na fasoli, której używa się około 20 różnych gatunków. Najpopularniejszą potrawą meksykańską są potrawy oparte na plackach tortilla. Są to placki pszenne, które nadziewa się różnego rodzaju farszem. Może to być farsz mięsny, warzywny, serowy itd. Typowym daniem meksykańskim jest także burrito, które jest właśnie nadziewaną pszeniczną tortillą. Podobnym daniem do burrito jest tacos, do którego używa się tortilli wykonanej z mąki kukurydzianej. Placki tortilli są w tym wypadku nieco twardsze. Tacos także nadziewa się różnymi farszami, najczęściej z mięsa wieprzowego i warzyw. Tradycyjną potrawą kuchni meksykańskiej jest także enchiladas. Danie to także przyrządza się na podstawie kukurydzianych tortilli i wypełnia się je farszem. Można także przygotować to danie na słodko, na przykład z bananami, czekoladą i śmietaną. Do każdej z tradycyjnych potraw dodaje się bardzo duże ilości chili. Inne potrawy kuchni Meksykańskiej to na przykład gordita, która jest bułką z nadzieniem, nachodz, picadillo, guacamole, machaca czy chile relleno.

Both comments and pings are currently closed.