Sposoby podawania potraw

Podczas przygotować do uroczystego obiadu warto trochę poczytać na temat sposobu serwowania posiłków. Może się okazać, że zyskamy w ten sposób opinię znawcy i osoby z dobrym gustem w kwestiach właściwego zachowania się w każdej sytuacji. Korzyści z takiego umiejętności może być bardzo dużo, lecz przede wszystkim powinniśmy się takich dobrych manier kulinarnych nauczyć dla własnej wygody. Sposoby podawania potraw to także bardzo pokaźna część naszej tradycji europejskiej. Każdy rodzaj potraw należy podawać w innym naczyniu, które może różnić się między innymi głębokością, kształtem, wysokością, i sposobem udekorowania. Oczywiście tego rodzaju zabiegi nie muszą być ściśle przestrzegane. Nie jesteśmy przecież na dworze królowej angielskiej by przestrzegać wszystkich zasad etykiety bez wyjątku. Wystarczy, że przy najważniejszych potrawach zastosujemy się do zaleceń mistrzów kuchni i znawców obiadowej etykiety. O tym, na jaki sposób i kolejność podawania potraw się zdecydujemy zależy od rodzaju okoliczności, której jesteśmy gospodarzami. Na początku każdego uroczystego przyjęcia zawsze, jako pierwsze powinny być podawane przystawki zimne, później gorące. Następnie podajemy zupy i danie rybne i mięsne, jeżeli takowe znajdują się w naszym menu. Potem następuje pora na sery, deser, owoce i herbatę, albo kawę.

Both comments and pings are currently closed.