Specjały włoskiej kuchni

Kuchnia włoska to absolutna czołówka wśród najpopularniejszych kuchni świata. Praktycznie w każdej restauracji nawet w tych wydawałoby się niszowych znajdziemy, jakieś potrawy, które przynajmniej swoimi początkami sięgają kuchni włoskiej. O popularności kuchni włoskiej także w naszym kraju świadczy niewątpliwie liczba restauracji włoskich serwujących tylko i wyłącznie włoskie potrawy. By poczuć pełen kunszt włoskiej sztuki kulinarnej warto raz, na jakiś czas udać się do włoskiej restauracji prowadzonej przez rodowitego Włocha. Większość pizzerii w naszym kraju, które podają się za włoskie są tak naprawdę prowadzone przez naszych rodaków, także ujmuje im to trochę klasy i wiarygodności. Możemy mieć zastrzeżenia, czy pizze są przygotowywane zgodnie z zaleceniami i przepisami najlepszych włoskich mistrzów kuchni. Lecz kuchnia włoska to z pewnością nie tylko sama pizza i spaghetti. Włosi są chyba jedynymi, poza Francuzami narodem, który podniósł proces spożywania posiłków do wielkiego święta, które za każdym razem trzeba należycie celebrować. Przysmakami włoskiej kuchni są również ravioli i risotto. Włoska kuchnia słynie także ze wspaniałych zup i deserów. Na włoskich stołach w regionach nadmorskich i nie tylko bardzo często goszczą owoce morza. Warto wybrać się do Włoch by zakosztować jednej z najlepszych kuchni świata.

Both comments and pings are currently closed.