Specjały kuchni tureckiej

Omawiając kuchnie świata najczęściej najwięcej miejsca poświęca się kuchni francuskiej, włoskiej, hiszpańskiej czy meksykańskiej. Na dalszy plan odstawiając takie kuchnie, jak turecka, choć przecież również kryje w sobie olbrzymie bogactwo smaku i potencjał, który warto rozpowszechnić po innych krajach. Prawdą jest, że to kuchnia francuska jest najbardziej wpływową, wśród kuchni świata, lecz może pora by w końcu dopuścić do głosu potrawy z innych zakątków świata, które z pewnością w niczym nie ustępują specjałom i przysmakom wymienionych powyżej krajów. Duża nadzieja na rozpowszechnienie większej liczby potraw tureckich po kontynencie europejskim w przystąpieniu tego kraju do Unii Europejskiej, lecz na to będziemy musieli jeszcze, co najmniej kilka lat poczekać. Swoje niesamowite bogactwo smaków, kuchnia turecka zawdzięcza przysmakom z całego terenu dawnego imperium osmańskiego. Są to bardzo rozległe tereny, każdy z tamtych regionów posiada swoje unikalne specjały, które warte są bliższego poznania nie tylko od święta, lecz także, na co dzień. W Turcji popularne są między innymi liczne potrawy ryżowe, potrawy z warzywami i farszem, zawijane w liście winogron. W liście winogron zwijany jest ryż z mięsem, czyli coś podobnego do naszych gołąbków. Warte poznania są też przystawki podawane z alkoholem.

Both comments and pings are currently closed.