Specjały kuchni hiszpańskiej

Potrawy w kuchni hiszpańskiej nie posiadają jednego rodowodu. Mogłoby się wydawać, że w takim kraju większość potraw jest charakterystycznych dla całego kraju, jak to jest dla przykładu w naszym kraju. Prawda jest taka, że każdy region w Hiszpanii posiada typowe dla siebie potrawy. Specjały śródziemnomorskie przemieszały się z przysmakami morskimi. W naszym kraju coraz częściej w restauracjach spotkać się możemy z przysmakami charakterystycznymi dla tego kraju na Półwyspie Iberyjskim. Kuchnia hiszpańska zawdzięcza bardzo dużo wpływom z kuchni francuskiej, jak wiele innych krajów z zachodniej części naszego kontynentu. Dobrym sposobem na biznes mogłoby się okazać założenie restauracji serwującej tylko i wyłącznie specjały kuchni hiszpańskiej. Jest to nowy nietypowy pomysł, gdyż niewiele jest takich lokali gastronomicznych ukierunkowanych tylko na tę kuchnię iberyjską. Jednym z najbardziej znanych w naszym kraju potraw hiszpańskich jest gazpacho, czyli chłodnik z pomidorów i papryki. W sieci internetowej na portalach kulinarnych bez większego problemu znajdziemy dokładny przepis na tę typowo hiszpańską potrawę. W Hiszpanii bardzo popularne są także tak zwane tapas, czyli różnego rodzaju przekąski, podawane są w barach na przykład do meczu piłkarskiego. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Both comments and pings are currently closed.