Regionalna kuchnia polska

Pomimo tego iż Polska posiada charakterystyczną dla siebie kuchnię krajową, każdy z jej regionów posiada także swoje własne lokalne dania i przysmaki. Wpływ na powstawanie kuchni regionalnej mają różne czynniki. Jedną z charakterystycznych polskich kuchni regionalnych jest na przykład kuchnia śląska. Zapewne każdy z nas kojarzy charakterystyczny śląski obiad, który jest powszechnie znany, pomimo tego, że spożywa się go tylko na Śląsku. W skład takiego obiadu wchodzi zupa jaką jest rosół, natomiast drugie danie stanowią kluski śląskie z sosem, czerwona kapusta, oraz rolada. Jest to bardzo charakterystyczne danie. Należy pamiętać, że kluski śląskie powinny posiadać niewielkie dziurki, co jest ich popularną cechą. Dziurki takie są robione po to, aby móc do nich nalać sosu. Natomiast rolada powinna być wykonana z mięsa wołowego, a w środku powinna mieć na przykład podsmażany boczek z serem. Dobrym przykładem polskiej kuchni regionalnej jest także kuchnia Wielkopolski. Zapewne każdy kojarzy sformułowanie „poznańskie pyry”. Pyry to nic innego jak zwykłe ziemniaki. Są one podstawowym składnikiem jadłospisu Wielkopolan. Na podstawie ziemniaków tworzy się różne dania. Jednym z nich są na przykład duszone ziemniaki ze śmietaną oraz podsmażaną cebulą, co jest bardzo popularnym wielkopolskim daniem.

Both comments and pings are currently closed.