Przysmaki kuchni polskiej

Mamy to szczęście, że bogactwo i różnorodność krajowej kuchni jest niepodważalne. Na przestrzeni kilku ostatnich wieków, nasza kuchnia miała zaszczyt być wystawiona na możliwość przejmowania wpływów z tak uznanych kuchni, jak kuchnia rosyjska, włoska, czy francuska. Trzeba przyznać, że okoliczności, w których się znalazł nasz kraj wyszły z korzyścią dla polskiej kuchni. Lecz z całą pewnością nie można powiedzieć, że nasza kuchnia tylko i wyłącznie kopiowała rozwiązania z sąsiednich krajów. Dorobiliśmy się także wielu regionalnych produktów i potraw, które stają się cenione na całym kontynencie europejskim, a także poza jego granicami. Obecnie już ponad kilkadziesiąt produktów regionalnych zostało zarejestrowanych, jako unikalne tylko dla naszego kraju, z oscypkami i innymi serami na czele. Świadczy to o tym, że w kwestiach kulinarnych posiadamy, jako naród pewną unikalność, której nie sposób zaprzeczyć, ponieważ jest poparta licznymi dowodami. Do najważniejszych i charakterystycznych dla polskiej kuchni potraw należą, bigos, gołąbki, czy pierogi. Można się sprzeczać czy wszystkie te potrawy swój początek wzięły od krajowych mistrzów kuchni, lecz z całą pewnością były udoskonalone w naszym kraju. Nie możemy mieć kompleksów przed kuchnią włoską czy francuską, po prostu nasze dania narodowe nie są jeszcze odpowiednio wypromowane.

Both comments and pings are currently closed.