Przysmaki kuchni francuskiej

Jedną z najbardziej zróżnicowanych kuchni świata, pełną niezwykłości i bogactwa smaków jest kuchnia francuska. Na przestrzeni wieków, to kuchnia francuska wywierała największy wpływ na inne kuchnie, szczególnie te z zachodniej części kontynentu europejskiego, choć można z powodzeniem doszukać się wpływów tejże kuchni na naszych krajowych stołach. Najczęściej kuchnię francuską kojarzymy ze ślimakami, winem, żabimi udkami i bagietką, lecz prawda jest taka, że za tym pojęciem kryje się o wiele więcej smaków, które cieszą się podniebienia pasjonatów kulinariów z całego świata. Właściwie to każdy region posiada odrębność kulinarną. W każdej części Francji inne są dania tradycyjne, do których przyznają się z dumą mieszkańcy tego regionu. We Francji, każdy posiłek traktuje się z wielkim szacunkiem i uznaniem. W omawianym kraju, podobnie, jak w naszym spożywa się trzy główne posiłki, śniadanie, obiad i kolację. Omawiając w tym artykule zalety kuchni francuskiej, nie sposób pominąć stolicy tego kraju Paryża. Okazuje się, że Paryż jest nie tylko stolicą światowej mody, lecz również gastronomiczną stolicą świata. Liczba punktów gastronomicznych w tym mieście przyćmiewa wszystkie inne stolice europejskie i światowe. By poznać pełną paletę smaków kuchni francuskiej potrzeba wiele miesięcy podróżowania.

Both comments and pings are currently closed.