Przepis na prawdziwą włoską pizzę

Jeśli przepadasz za pizzą, nie musisz odwiedzać pizzerii. Wystarczy znać przepis, który pozwoli ci przyrządzić przysmak w prawdziwie włoskim stylu. To od ciebie będzie zależało, jakimi dodatkami go uzupełnisz. Danie będzie dużo mniej kaloryczne niż pizze serwowane w barach szybkiej obsługi, więc możesz je jeść bez wyrzutów sumienia. Podstawą dobrej pizzy jest cienki, mocno wypieczony placek. Ciasto należy przyrządzić, wsypując do miski lub garnka 2 szklanki mąki (około 500 gramów) i dodając do tego szklankę zimnej wody, odrobinę oliwy, 20 gramów drożdży i szczyptę soli. Tak przygotowane ciasto należy odstawić na około 4 godziny w ciepłe miejsce, by wyrosło. W tym czasie możesz przygotować sos pomidorowy, którym posmarujesz placek. Zapomnij o ketchupie czy koncentracie pomidorowym. Najlepszy sos zrobisz samodzielnie, ze świeżych pomidorów, a jeśli ich nie masz – z przecieru pomidorowego. Sos należy przyprawić oregano, pieprzem i solą, a także rozdrobnionym ząbkiem świeżego czosnku. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je i przełóż na posypaną mąką blachę. Posmaruj placki sosem pomidorowym, a na wierzch połóż wybrane składniki, na przykład szynkę i oliwki. Całość przykryj plastrami mozzarelli i piecz przez około 15 minut, aż brzegi ciasta zrobią się lekko brązowe. Podane składniki starczą na 4 pizze.

Both comments and pings are currently closed.