Pożywne zupy na chłodne dni

Kiedy na dworze jest zimno i nieprzyjemnie, to bardzo często mamy ochotę zjeść coś gorącego i pożywnego. Najczęściej przygotowywanym daniem na chłodny dzień jest zupa, można też ewentualnie ugotować gulasz lub inne danie na ciepło, np. leczo. Wykwintnym daniem na chłodny dzień jest na pewno bigos, w to danie trzeba już jednak włożyć więcej czasu i serca. Jeśli nie mamy czasu i cierpliwości, to z gotowania bigosu raczej zrezygnujmy. Lepiej weźmy się za ugotowanie klasycznego rosołku albo zróbmy jakąś inną pyszną zupkę. Jedną z ulubionych zup Polaków jest np. zupa pomidorowa. Obojętnie czy podawana z ryżem czy z makaronem, to zawsze bardzo chętnie ją jemy. Podobnie bardzo lubimy też zupę ogórkową czy jarzynową, wiele osób lubi też żurek i kapuśniak. Bazą do wielu zup jest rosół, kiedy zostanie ugotowany odlewamy jakąś część i umieszczamy w lodówce. W ten oto prosty sposób jednego dnia zjemy klasyczny rosół, a drugiego dnia inną zupę ugotowaną na rosole, przykładowo zupę pomidorową. Popularny rosół możemy dziś gotować w różny sposób. Możemy kupić udka z kurczaka, mogą być też ćwiartki albo skrzydełka. Niektórzy mają czasem chęć ugotować sobie rosołek na filecie z kurczaka. Jeśli nie filet z kurczaka, to możemy wybrać inny. Bardzo smaczna i pożywna jest też zupa ugotowana na filecie z indyka z dodatkiem marchwi.

Both comments and pings are currently closed.