Pożywne sałatki zamiast obiadu

Sałatki traktuje się raczej jako dodatek do dania głównego albo przystawkę niż pełnowartościową potrawę. Niektóre z nich mogą jednak z powodzeniem zastąpić obiad. Do tego celu w szczególności nadają się sałatki na bazie makaronu, kaszy lub ryżu. Do sałatek z makaronu najlepiej nadaje się makaron typu kokardki, gwiazdki lub rurki. Można do niego dodać na przykład kawałki sera pleśniowego, gotowane brokuły, gotowaną szynkę pokrojoną w kostkę, a całość wymieszać z jogurtem z odrobiną majonezu. Taka sałatka będzie smacznym, lekkostrawnym daniem, które zaspokoi głód na kilka godzin. Ryż świetnie nadaje się do sałatek z użyciem egzotycznych składników. Można do niego dodać na przykład skropione sokiem z cytryny krewetki albo paluszki krabowe pokrojone w kawałki oraz świeżego ogórka i kukurydzę z puszki. Całość najlepiej jest doprawić sosem sojowym. Ryż może też być bazą sałatki, która posmakuje osobom lubiącym słodko-kwaśne połączenia. Do takiej sałatki ryżowej należy dodać podsmażonego kurczaka przyprawionego curry, rodzynki, kawałki ananasa i jogurt naturalny. Kasze najlepiej komponują się z warzywami. Smacznym połączeniem będzie na przykład kasza gryczana, pokruszony ser feta, pomidory, papryka i oliwki. Odpowiednim dressingiem do tej sałatki będzie oliwa, do której można dodać ulubione zioła.

Both comments and pings are currently closed.