Pomysły na szybki obiad

Nawet jeśli brakuje ci czasu po powrocie z pracy, nie musisz rezygnować ze smacznego, pełnowartościowego obiadu. Ważne jest jedynie, by odpowiednio zorganizować sobie zadania związane z gotowaniem. Możesz na przykład poświęcić nieco czasu na przygotowanie obiadu już poprzedniego wieczoru. Wiele dań zyskuje najlepszy smak dopiero następnego dnia – należą do nich na przykład zapiekanki czy makarony z sosami. W ten sposób możesz przygotować także zupę, dzięki czemu następnego dnia będzie gotowa do odgrzania. Jeśli posiadasz w swojej lodówce i zamrażarce podstawowe składniki, przygotowanie obiadu nie zajmie ci dużo więcej czasu niż zalanie wrzątkiem zupki chińskiej. Dobrym sposobem przy braku czasu jest korzystanie z mrożonek i przetworów. To żywność wysokiej jakości, a przechowywanie w słoiku czy w zamrażarce pozwala zachować jej wartości odżywcze. Sosy ze słoików oraz mrożone mieszanki warzywne mogą być bazą do dań z makaronu, ryżu, a także pożywnych zup. Przetwory i mrożonki można przygotować samodzielnie – najlepszym na to czasem będzie koniec lata. Jeśli brakuje ci czasu, zrezygnuj z długotrwałego gotowania ziemniaków. Znacznie szybsze będzie ugotowanie kaszy lub makaronu. Hitem dla zapracowanych są kaszki kuskus, które wystarczy zalać wrzątkiem, a po kilku minutach są gotowe do zjedzenia.

Both comments and pings are currently closed.