Odmiany kuchni chińskiej

Kuchnia chińska to określenie, które opisuje wszystkie kuchnie ludów zamieszkujących obszar Chin, ale także i innych krajów w Azji, szczególnie w jej wschodniej oraz południowo-wschodniej Azji. Kuchnia chińska jest bardzo zróżnicowana, a co tym idzie posiada wiele regionalnych odmian. Zazwyczaj różne kuchnie chińskie mają pewne cechy wspólne, natomiast różnią się pewne składniki, które są używane podczas przygotowywania potraw. Jedną z odmian kuchni chińskiej jest kuchnia pekińska. Wywodzi się ona z północnych Chin i podstawowym produktem w tej kuchni są pszenne bułeczki, które gotuje się na parze, a także makaron. Interesujące jest to, że do rzadkości należą dania zawierające ryż, co jest dość niezwykłe w krajach azjatyckich. Kolejną odmianą kuchni chińskiej jest kuchnia szanghajska, która obejmuje zarówno miasto Szanghaj jak i Hangzou, Suzhou oraz Nankin. Większość dań w tej kuchni ma słodki smak, ponieważ cukier trzcinowy dodaje się często nawet do dań mięsnych. W kuchni tej powszechne są także owoce morza oraz różnej rodzaje ryb. Odmianą chińskiej kuchni jest także kuchnia kantońska, która pochodzi z okolic Hongkongu oraz Kantonu. Podstawowym składnikiem dań w tej kuchni jest ryż, który często smaży się z drobno posiekanymi produktami na głębokiej patelni, jaką jest patelnia wok.

Both comments and pings are currently closed.