Nowatorskie dania obiadowe

Obiad to największy posiłek w ciągu dnia, często jednakże jest on redukowany do jednego dania albo też przygotowywany w pośpiechu i bez żadnej inwencji twórczej. Gotujemy więc bardzo często to samo danie, tak jest taniej i nie musimy myśleć nad niczym nowym. Takie najczęściej gotowane dania to zupy, większość Polaków minimum raz w tygodniu gotuje rosół lub pomidorową. Jeśli nie te zupy, to bardzo często wybierany jest też żurek, również ta zupa jest prosta w przygotowaniu i ma wielu amatorów, zarówno wśród dorosłych, jak i wśród dzieci. Co do drugiego dania, to tu najczęściej przygotowujemy kurczaka w różnych postaciach. Najczęściej jest to jednak filet duszony z ziemniakami i buraczkami albo też kawałki fileta z mrożonką, najczęściej chińską. Jeśli idzie o gulasz, to robimy go bardzo rzadko, między innymi ze względu na cenę. O innych ekstrawagancjach i luksusowych towarach zazwyczaj nie ma już mowy, większość Polaków nie przywykła do tego, aby kupować drogie rzeczy do jedzenia. Aby zrobić coś nowego na obiad niż zwykle wcale nie trzeba wybierać najdroższych produktów spożywczych. Można kupić coś taniego i zrobić całkiem nowatorskie danie obiadowe. Jeśli nie stać nas na droższe mięsa, możemy wybrać na obiad podroby. Obok znanej wątróbki można też przyrządzić nerki lub ozorki w sosie. Na obiad możemy też ugotować ryż z sosem słodko-kwaśnym. Można do tego dodać kawałki podsmażonej konserwy oraz pora.

Both comments and pings are currently closed.