Niezwykłe smaki kuchni indyjskiej

Kuchnia indyjska jest wciąż mało znana w Polsce. Głównie kojarzy się ją z przyprawą curry i to skojarzenie jest jak najbardziej właściwie – to kuchnia, która opiera się na intensywnych przyprawach, często łączonych w nietypowy sposób. Hindusi swoje posiłki zaczynają często od swego rodzaju przystawki. Do wszystkich dań podaje się płaskie chlebki z mąki razowej, które można maczać w sosie. Pierwszym daniem w czasie obiadu mogą być warzywa w ostrym sosie, na przykład bakłażany w sosie pomidorowym z imbirem, kminem i pieprzem cayenne. Charakterystyczne dla kuchni indyjskiej są gęste zupy, na przykład z soczewicy. Bazą dań głównych często jest kurczak, a także owoce morza. Indyjską specjalnością są różnego rodzaju potrawki curry, zarówno z warzyw, jak i mięsa. Najczęściej używanymi przyprawami w tej egzotycznej kuchni są: imbir, kumin, pieprz cayenne, kurkuma, pasta z tamaryndowca. Ostre smaki często łączy się z łagodniejszymi, na przykład cynamonem lub goździkami. Smak potraw często łagodzony jest jogurtem lub maślanką. Potrawy indyjskie znane na całym świecie to przede wszystkim kurczak tikka masala oraz kurczak tandoori, przygotowywane z użyciem gotowych mieszanek przypraw. Najpopularniejszym deserem kuchni indyjskiej jest mango lassi, czyli napój jogurtowy z mango, podawany z kostkami lodu.

Both comments and pings are currently closed.