Makarony na kilka sposobów

Makaron, podstawowy składnik kuchni włoskiej, obecny jest także w potrawach przyrządzanych w Polsce. Tradycyjnie spotyka się go w zupach, na przykład pomidorowej lub rosole. Warto jednak sięgnąć do kuchni włoskiej i odkryć nowe zastosowania makaronu. Przede wszystkim Włosi rozróżniają kilkanaście typów makaronów o różnych kształtach. Są one dostępne także w Polsce, ale wiele osób wybiera je dość przypadkowo. Różne rodzaje makaronów odpowiednio komponują się z sosami, na przykład do sosów pomidorowych, na przykład bolognese lub neapolitana, powinno się podawać spaghetti, czyli makaron w formie długich nitek. Do sosów serowych lub grzybowych najlepszy będzie makaron penne, czyli rurki. Żłobienia na makaronowych rurkach wchłaniają gęsty sos, dzięki czemu przenika on do wnętrza. Do przygotowywania sałatek dobrze jest wybrać makaron o efektownym kształcie, na przykład kokardki lub gwiazdki. Można także kupić makaron trójkolorowy, barwiony pomidorami i szpinakiem. Makaronu można użyć także do pieczenia. Specjalnymi rodzajami są cannelloni, czyli grube rurki, oraz lasagne, czyli makaronowe płaty. Makaron typu cannelloni nadziewa się mielonym mięsem z sosem, posypuje tartym serem i zapieka. W przypadku lasagne farsz układa się na płatach, przykrywając go kolejnym płatem i tworząc swego rodzaju ciasto.

Both comments and pings are currently closed.