Kuchnia i kulinaria w Hiszpanii

Kuchnia hiszpańska dzieli się na kilka różnych odmian. Hiszpania jest dużym krajem, dlatego jest ona zróżnicowana pod względem kulinarnym. Niemal każdy z regionów autonomicznych tego kraju posiada swoją własną, charakterystyczną dla siebie kuchnię. Jednak istnieje kilka potraw, które są charakterystyczne dla wszystkich kuchni i można śmiało powiedzieć, że należą one do specjałów kuchni Hiszpańskiej. Jest to na przykład paella. Potrawa ta jest swego rodzaju plackiem, który jest przygotowywany na bazie ryżu oraz szafranu. Popularne jest także gazpacho, który jest chłodnikiem przygotowywanym z pomidorów i papryki. Ciekawą potrawą jest gambas a la plancha. Nazwa ta oznacza krewetki, które są smażone na grillu. Jest to bardzo smaczna potrawa, lubiana przez wszystkich Hiszpanów. Bardzo popularne są tapas. Są to zakąski, które podaje się najczęściej do piwa w knajpach. Mogą to być zakąski różnego rodzaju, na przykład tosty z pastą lub pomidorami, zapiekanki, kawałki pizzy, owoce morza itd. Churros to swego rodzaju deser, który także jest bardzo lubiany. Są to paluszki, które przygotowuje się z ciasta podobnego do ciasta pączkowego. Smaży się je na głębokim oleju. Są one podawane do kawy lub do gorącej czekolady, w której można je maczać. Popularnymi produktami w kuchni hiszpańskiej są oliwki oraz sery.

Both comments and pings are currently closed.