Kuchnia Ameryki Południowej

Zazwyczaj jeśli myślimy o kuchni Stanów Zjednoczonych to przychodzi nam na myśl amerykański hamburger i fast foody. Jednak kuchnia Stanów Zjednoczonych jest o wiele bogatsza, szczególnie ze względu na to, że kraj ten jest wysoce zróżnicowany kulturalnie, dlatego charakterystyczne potrawy pochodzą z wielu różnych zakątków świata i różne smaki i style przeplatają się ze sobą tworząc charakterystyczny styl kuchni amerykańskiej. Amerykańskie hamburgery są uważane za najlepsze za świecie. Są one przygotowywane z kotletów z mięsa wołowego, puszystych i kruchych bułek oraz plasterków pomidora, cebuli i ogórków. Podaje je się z różnymi sosami. Na mięsie można położyć plasterek sera. Taki hamburger jest nazywany cheeseburgerem (cheese po angielsku oznacza ser). Charakterystycznym deserem kuchni amerykańskiej jest ciasto brownie. Jest to mocno czekoladowe, puszyste ciasto. Przypomina ona znane polskie ciasto murzynek, jednak brownie jest bardziej wilgotną, zbitą masą. Niektórymi ciasto to przypomina zakalec, jednak jest ono bardzo pyszne i uwielbiane nie tylko w Stanach Zjednoczonych ale i na całym świecie. Dla kuchni amerykańskiej charakterystyczne są także hot-dogi. Budki z tym przysmakiem można spotkać na ulicach wielu amerykańskich miast. Zazwyczaj podaje je się tylko z keczupem i musztardą, bez cebuli.

Both comments and pings are currently closed.