Kotlety nie tylko z mięsa

Serwowane średnio co tydzień na polskich stołach kotlety schabowe prędzej czy później mogą znudzić się nawet największym smakoszom mięsa. Na szczęście kotlety niejedno mają imię i można je przygotowywać także z innych niż schab czy pierś z kurczaka składników. Do tego celu dobrze nadają się niektóre gatunki warzyw, przede wszystkim te, które nie zawierają dużo wody. Kotlety z powodzeniem można przygotowywać z kalafiorów, fasoli, grochu czy soczewicy. Wystarczy ugotować warzywa w osolonej wodzie i rozgnieść je widelcem albo rozmieszać przy pomocy blendera. Otrzymuje się w ten sposób masę, która zastępuje mięso. Później schemat działania jest podobny, jak w przypadku kotletów mielonych. Do masy dodaje się jajko oraz bułkę tartą i formuje niewielkie placuszki. Aby wzbogacić smak kotletów, można dodać do nich cebulę i czosnek oraz przyprawy. Do kotletów z fasoli będzie pasować na przykład papryka, kotlety z grochu będą smaczniejsze, jeśli doda się do nich ziół prowansalskich. Można również poeksperymentować ze smakami egzotycznych kuchni, doprawiając masę curry lub pieprzem cayenne. Zamiast z mięsa, kotlety można przygotować również z ryby. To dobry pomysł na wykorzystanie na przykład kostki z mintaja, która od dłuższego czasu czeka w zamrażalniku. Kotlety rybne najlepiej obtoczyć w panierce z mąki.

Both comments and pings are currently closed.