Kolejność serwowania posiłków

W kwestiach gotowania i podawania posiłków na przestrzeni dziejów obowiązywały różne zasady. Warto poznać najważniejsze z nich, by podczas ważnego obiadu rodzinnego dobrze wypaść i nie popełnić gafy, która przekreśliłaby nasze szanse wywarcia dobrego wrażenia. W niniejszym artykule przedstawimy zasady odnośnie właściwej kolejności serwowania posiłków podczas uroczystego obiadu w gronie rodzinnym i nie tylko. Kolejności tej raczej przestrzega się w naszej kulturze, lecz często można zaobserwować odstępstwa od niej, co w samo w sobie nie jest niczym złym, lecz musi, czemuś służyć. Każda osoba urządzająca uroczysty obiad powinna wiedzieć, że, jako pierwsze podawane są zawsze zimne przekąski. Później, jeżeli takowe posiadamy w swoim repertuarze serwujemy przekąski ciepłe. Przekąski nie mogą przyćmić pozostałych posiłków. Na następny rzut idą zupy. W krajowym menu zupa jest nieodłącznym elementem. Potem, jako czwarte w kolejności powinny zostać podane dania mięsne albo rybne, w zależności od zamysłu pana domu. Dania mięsne i rybne są punktem kulminacyjnym każdego obiadu, ich główną częścią, która ma w największym stopniu zaspokoić apetyty osób zgromadzonych. Po daniu głównym przychodzi pora na sery, desery i owoce. Ostatnią w kolejności proponuje się zgromadzonym gościom herbatę, albo kawę.

Both comments and pings are currently closed.