Jak zrobić domowe hamburgery

Hamburgery niemal wszystkim kojarzą się z niezdrową żywnością, której lepiej unikać. I słusznie – jeśli mowa o sztucznej, nadmuchanej bułce, kotlecie bez smaku i sosach, w których trudno o warzywa. Jeśli jednak przyrządzisz hamburgery w domu, możesz mieć pewność, że danie będzie nie tylko zdrowe, ale także wyjątkowo pyszne. Przyrządzanie potrawy, która może stanowić zarówno przekąskę, jak i pełnowartościowy obiad, zacznij od najważniejszej części, czyli kotletów. Idealnie nadaje się do tego celu niezbyt tłuste mięso, na przykład z indyka albo szynki wieprzowej. Aby kotlet był smaczny, trzeba go odpowiednio doprawić. W tym celu dodaj do mięsa pokrojoną cebulę, szczyptę pieprzu i soli, a także kroplę sosu worchester. Jeśli nie masz sosu, możesz wzmocnić smak kotletów na przykład papryczką chili. Do mięsa dodaj jeszcze jajko i nieco bułki tartej i uformuj kotleciki o średnicy bułki. Mięso będzie zdrowsze, jeśli usmażysz je na patelni grillowej, używając małej ilości tłuszczu. Usmażone burgery włóż do bułeczek, najlepiej razowych. Do środka włóż ulubione dodatki: pikle, sałatę lodową albo kapustę pekińską, pomidora. Obie części bułek posmaruj sosem – z daniem dobrze będzie się komponował sos przyrządzony z dojrzałych pomidorów. Możesz także zrobić sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego.

Both comments and pings are currently closed.