Jak przygotować sushi w domu

Sushi to japoński przysmak, który przebojem wkroczył do Europy. Wizyta w japońskiej restauracji to jednak dość duży wydatek. Jeśli chcesz spróbować sushi, nie wydając jednocześnie dużych ilości pieniędzy, naucz się przyrządzać je w domu. Twój kulinarny sukces będzie zależał przede wszystkim od odpowiedniej jakości składników. Musisz na przykład użyć specjalnej, kleistej odmiany ryżu. Potrzebujesz także płatów nori, czyli sprasowanych alg morskich, sosu sojowego, octu ryżowego, świeżej ryby, na przykład łososia lub tuńczyka oraz dodatków, na przykład ogórka, awokado, serka typu philadelphia. Przydadzą ci się także akcesoria: bambusowa mata do zwijania oraz duży, ostry nóż. Posiadając wszystkie te elementy, możesz przyrządzić najpopularniejszy rodzaj sushi, czyli maki. Najpierw należy ugotować ryż, zalewając go taką ilością wody, by nieco wystawała ponad ryż. Do gotowania trzeba także użyć octu ryżowego, szczypty cukru i soli. Ryż po ugotowaniu powinien być kleisty. Aby zwinąć rolki, rozłóż płat nori na macie, posmaruj go cienką warstwą ryżu, a pośrodku ułóż pasek zamarynowanej wcześniej lub upieczonej ryby oraz dodatki, na przykład awokado. Zwiń całość zdecydowanym ruchem, używając maty. Następnie pokrój zwiniętą rolkę na niewielkie, kilkucentymetrowe kawałki. Sushi podawaj z marynowanym imbirem i sosem sojowym.

Both comments and pings are currently closed.