Jak przygotować spaghetti

Spaghetti to danie typowo włoskie. Istnieje wiele różnych rodzajów tego dania, na przykład spaghetti carbonara czy napoli. Najpopularniejsze jest jednak spaghetti bolognese. Potrawa ta wywodzi się z włoskiego miasta Bolonia. Bolognese oznacza dosłownie sos mięsny. Jest on dodawany to długich nitek makaronu spaghetti. Do spaghetti bolognese używa się różnego rodzaju mięsa, jednak najczęściej jest to mielone mięso wieprzowe lub wołowe. Powinno się je podsmażyć wraz z boczkiem, cebulą oraz warzywami. Powinniśmy je dobrze doprawić między innymi solą oraz pieprzem. Sos powinien być długo gotowany, przez około 2 godziny. Jest to sekret udanego sosu bolognese. Do mięsa po podsmażeniu można dodać także czerwone wino oraz drobno posiekane pomidory. Gotujemy makaron nitki. Po ugotowaniu się wszystkich składników powinniśmy je połączyć ze sobą i wymieszać. Ostatnim składnikiem spaghetti bolognese jest posypanie go startym parmezanem lub innym serem. Można także dodać do smaku goździki. Spaghetti bolognese nie jest daniem zbyt wymagającym, dlatego każdy może je w łatwy sposób przyrządzić. Obecnie w sklepach można zakupić gotowe sosy bolognese, co dodatkowo ułatwia gotowanie. Może być to gotowy sos ze słoika lub proszek do wymieszania z wodą i zagotowania. Takie rozwiązanie pozwala na szybsze przygotowanie dania.

Both comments and pings are currently closed.