Jak nie marnować jedzenia z lodówki

Statystycznie każdy z nas wyrzuca każdego roku kilka kilogramów jedzenia. Do kosza trafiają resztki z obiadu, stary chleb, a także produkty o kończącym się terminie ważności. Okazuje się, że znaczną część wyrzucanej żywności można wykorzystać, przygotowując dania na obiad. Do najczęściej wyrzucanych produktów należy czerstwy chleb i bułki. Warto zainwestować w toster, który umożliwi przygotowywanie grzanek, dzięki czemu stary chleb znowu stanie się smaczny. Pieczywo można także pokroić w kostkę, przyprawić i upiec albo usmażyć – otrzymuje się w ten sposób smaczne grzanki do zupy. Bułka namoczona w mleku przyda się podczas przygotowywania kotletów mielonych. A co z nadmierną ilością jedzenia z obiadu? Mięso, na przykład kotlety lub pieczeń, można pokroić w kostkę i dodać następnego dnia do makaronu z sosem. Świetnie nadaje się do tego zwłaszcza mięso z kotletów mielonych, które może posłużyć do gotowania klasycznego spaghetti po bolońsku. Resztkę zupy można zmiksować blenderem i nieco zagęścić mąką – w ten sposób uzyska się pyszny sos. Doskonałym sposobem na zagospodarowanie jedzenia z lodówki są różnego rodzaju zapiekanki. Lista przepisów na to danie jest właściwie nieograniczona. Można je przygotowywać z ziemniaków, kalafiorów, makaronu, ryżu czy kasz, dodając warzywa, mięso lub ser.

Both comments and pings are currently closed.