Jadłospis na upalny dzień

Gdy nadchodzą upalne dni, z temperaturą sięgającą 30 stopni, większość osób zupełnie nie ma ochoty na jedzenie. Nie oznacza to jednak, że należy całkowicie rezygnować z posiłków na rzecz lodów i zimnych napojów. Gdy na dworze jest gorąco, wystarczy zmodyfikować jadłospis tak, by potrawy dostarczały niezbędnych ilości energii, a przy tym nie były ciężkostrawne. Przede wszystkim ważne jest, by nie zapominać o śniadaniu. Gdy upał doskwiera już od samego rana, najlepiej jest ratować się porcją płatków z zimnym mlekiem lub jogurtem. Danie będzie jeszcze smaczniejsze, gdy doda się do niego owoców sezonowych, na przykład truskawek lub jagód. Śniadanie można uzupełnić jeszcze kromką chleba z białym serem i pomidorem. W czasie upałów lepiej zrezygnować z herbaty, a także ze słodzonych napojów. Śniadanie najlepiej popić naturalnym sokiem. Obiad w upalne dni wcale nie musi być podawany na ciepło. Już nasi przodkowie wiedzieli, co najlepiej jeść w czasie lata. Dobrze jest wówczas sięgnąć po tradycyjne przepisy na chłodnik, na przykład z botwinką. Zupa będzie lekkostrawna, jeśli przyrządzi się ją z jogurtu. Aby była bardziej treściwa, można zjeść ją z młodymi ziemniakami. Chłodniki nie są tylko polską specjalnością. Miłośnicy kuchni śródziemnomorskiej powinni spróbować gazpaccho, czyli chłodnika z pomidorów, czosnku i oliwy.

Both comments and pings are currently closed.