Gorąca kuchnia meksykańska

Prawdziwa kuchnia meksykańska może być trudna do zaakceptowania dla europejskiego podniebienia, ponieważ używa się w niej dużych ilości bardzo ostrych przypraw. Ma to swoje uzasadnienie. W gorącym meksykańskim klimacie ostre przyprawy ułatwiają pocenie, przez co ochładza się cały organizm. Zapobiegają też rozwojowi szkodliwych dla zdrowia bakterii. W kuchni meksykańskiej wyróżnia się kilkanaście rodzajów papryki o różnych smakach. Zjedzenie najostrzejszych z nich przez niedoświadczonego smakosza może grozić nawet śmiercią. Meksykanie zdają sobie jednak sprawę, że Europejczycy mają inne poczucie smaku i starają się mniej intensywnie przyprawiać przygotowywane dla nich dania. Najpopularniejszą zupą w Meksyku jest sopa azteca. Do jej przygotowania potrzebne są dojrzałe pomidory, ostra papryczka chilli i miękki żółty ser, który roztapia się w zupie. Sopa azteca jest podawana, podobnie jak wiele innych meksykańskich potraw, z kawałkami tortilli kukurydzianej. Dania główne w większości opierają się na tortillach, w które zawijane jest mięso z warzywami. Mogą mieć postać quesadillas, czyli trójkątnych kanapek, burritos albo tacos. Powszechnie obecnymi w kuchni meksykańskiej warzywami są, oprócz papryki, pomidory, kukurydza, czerwona i czarna fasola. Z owoców często używa się awokado.

Both comments and pings are currently closed.