Dodaj smaku znanym daniom

Nawet dobrze znane potrawy mogą zyskać zupełnie nowy smak, który na pewno zostanie doceniony przez rodzinę lub gości. Wystarczy szczypta odpowiednio dobranych przypraw. W ten sposób można zmienić nawet tradycyjnego schabowego, który doprawiany na różne sposoby, może stać się bazą wyjściową dla kilku dań. Jeśli nie ma się ochoty na poważne eksperymenty, wystarczy delikatnie przyprawić panierkę szczyptą suszonych ziół lub słodkiej papryki. Jeśli zamiast tego użyje się odrobiny curry albo zestawu przypraw do kuchni meksykańskiej, zyska się danie z nutą egzotyki. Podobnie można wzbogacić smak tradycyjnej pieczeni z szynki lub schabu. Mięso można natrzeć ziołami albo pokryć je marynatą z musztardy, oliwy i czerwonego wina. Ziemniaki są dodatkiem podawanym do większości polskich dań i na co dzień raczej trudno jest zaskoczyć ich smakiem. Aby smakowały nieco inaczej, można dodać do nich nieco tymianku lub majeranku oraz podsmażonego na patelni czosnku. Przyprawianie potraw nie tylko poprawia ich walory smakowe, ale ma także korzystny wpływ na organizm. Już w przeszłości, gdy nie znano jeszcze zasad zdrowego żywienia, dodawano do ciężkostrawnych potraw majeranek albo kminek, by ułatwić ich trawienie. Współcześnie badania potwierdzają, że zioła dodawane do żywności korzystnie wpływają na układ pokarmowy.

Both comments and pings are currently closed.