Dlaczego tak trudno jest się zabrać za gotowanie

Gotowanie wcale nie jest wbrew pozorom takie łatwe i przyjemne. Przyjemnością może być ono dla tych, którzy coś dobrego ugotować już umieją i nie zastanawiają się na każdym kroku, co może im się podczas gotowania nie udać. Inaczej jest jednak postrzegane gotowanie przez osoby, które w sztuce kulinarnej stawiają dopiero pierwsze kroki. Tym wszystko wydaje się skomplikowane. Często narzekają, że przepisy nie są do końca jasno sprecyzowane albo że pojawia się w nich dosyć trudne słownictwo. Kiedy takie fachowe słownictwo widzimy, to czujemy się bardzo słabi w tym temacie i przechodzi nam nawet ochota na gotowanie. Czasem może nas też do gotowania zniechęcić lista składników, którą przeglądamy sobie oczywiście na wstępie. Jeśli w daniu występuje dużo nieznanych produktów, to często nie wiemy czy je w ogóle w sklepie dostaniemy. Możemy pójść po składniki, a na miejscu może się przykładowo okazać, że aż połowy produktów do danego dania nie ma. Wtedy ponownie przechodzi nam ochota na gotowanie i ostatecznie nie zabieramy się już w tym dniu za żaden eksperyment kulinarny. Gotujemy więc zupę, która wychodzi nam najlepiej albo też robimy szybkie danie typu warzywa na patelnię. Trudno jest się nam też zabrać za gotowanie wiedząc, że produkty na to danie tanie nie będą. W takiej sytuacji ponownie z gotowania nowości rezygnujemy i robimy coś, co dobrze nam już od dawna wychodzi.

Both comments and pings are currently closed.