Dania z kuchni rosyjskiej

Kuchnią świata, która powoli wchodzi w także na zachodzie naszego kontynentu jest kuchnia rosyjska. Coraz częściej rodzime potrawy z kuchni rosyjskiej możemy zauważyć w menu dobrych restauracji. Już nie tylko strogonow jest rozpoznawalną potrawą kuchni rosyjskiej. Każdy, nawet niezbyt doświadczony kucharz słyszał z pewnością o kawiorze rosyjskim, lecz wiele więcej potraw, raczej nie uda się nam wyłowić z pamięci. Z kuchni rosyjskiej wiele nasza kuchnia korzystała, wiele potraw, które uważamy za nasze tradycyjne, swoimi początkami sięga właśnie kuchni rosyjskiej. Jednak nie była to jednokierunkowa wymiana, kuchnia rosyjska, z dorobku naszych kucharzy również wiele uszczknęła, nie można o tym zapominać. Kuchnia rosyjska słynie z pysznych zup, często na rosyjskich stołach pojawiają się ryby. Jedną z najwykwintniejszych potraw rosyjskich jest niewątpliwie kawior. Można wyróżnić kilka rodzajów kawioru, między innymi czerwony, biały i czarny. Kuchnia rosyjska zyskuje na popularności także za oceanem. Nie można powiedzieć, żeby bogactwem kuchnia rosyjska ustępowała znacząco na przykład kuchni francuskiej, czy włoskiej, jest po prostu o wiele mniej wypromowana. Bardzo ważnym posiłkiem dla Rosjan są pierogi podawane na wiele sposobów. Wiele kompozycji pierogów znamy z polskich stołów, lecz pochodzą one z Rosji.

Both comments and pings are currently closed.