Dania spożywane przez Japończyków

Kuchnia Japońska znacząco różni się od kuchni Europejskiej. Zapewne pierwszym skojarzeniem, jakie przychodzi nam do głowy jeśli pomyślimy o kuchni japońskiej jest sushi. I jest to skojarzenie jak najbardziej trafne, ponieważ sushi jest jedną z najpopularniejszych, tradycyjnych dań japońskich. Przyrządza się je z łososia i mango w ryżu, a następnie owija algami. Sushi może zawierać różne składniki. W Japonii istnieje bardzo wiele rodzajów i odmian sushi. Danie to łączy ze sobą wszystkie najbardziej charakterystyczne produkty dla kuchni japońskiej, czyli ryby, warzywa, ryż oraz wodorosty. Kuchnia japońska obfituje także w różne rodzaje owoców morza, takie jak krewetki, homary czy nawet ośmiornice. Japończycy bardzo lubią spożywać różne zupy. Najczęściej są to zupy rybne lub rosół przygotowywany na sposób japoński. Japończycy nie posługują się sztućcami przy spożywaniu posiłków – używają oni specjalnie do tego przeznaczonych pałeczek. Jedynym wyjątkiem jest spożywanie zupy, chociaż zdarza się, że Japończycy pałeczkami wybierają treść zupy, na przykład warzywa czy mięso, a wywar piją prosto z talerza, przechylając go do ust. Japończycy obecnie w ciągu dnia spożywają 3 posiłki dziennie. Niemal każde danie podczas dnia opiera się głównie na ryżu, ponieważ jest to najpopularniejszy produkt w Japonii.

Both comments and pings are currently closed.