Dania na Wigilię

Wigilia świąt Bożego Narodzenia opiera się na spożywaniu uroczystej kolacji. Jest to zazwyczaj najbardziej wystawna i najbardziej obfita kolacja, jaką spożywamy w ciągu roku, ponieważ według zwyczaju powinna się ona składać aż z 12 dań, które symbolicznie oznaczają 12 apostołów Jezusa. Podstawowym daniem wigilijnym w Polsce jest karp. Zapewne żaden mieszkaniec Polski nie wyobraża sobie wigilii właśnie bez tej potrawy. Najczęściej podaje się karpia w panierce z bułki tartej smażonego na głębokim oleju na patelni. Kolejnym podstawowym daniem wigilijnym jest barszcz wigilijny. Podaje się go zarówno w formie do picia jak i w formie zupy z uszkami grzybowymi. Uszka grzybowe mogą także stanowić osobne danie. Grzyby, jakimi wypełnia się uszka wielkanocne to zazwyczaj pieczarki, jednak powszechne jest także używanie innych grzybów. Kolejnymi daniami są pierogi z kapustą oraz ziemniaki, ciasto półfrancuskie, rolada mięsna czosnkowo-ziołowa, paszteciki, gołąbki, zupa grzybowa, makówka, kutia czy gołąbki z tartymi ziemniakami. Popularna jest także kapusta z grzybami, zapiekana ryba, bigos, kaczka, szynka ze szparagami, panierowany ser, makaron czy pieczarki w cieście. Menu wigilijne zależy od tradycji, jaka jest kultywowana w danym domu, jednak na wigilijnym stole powinno pojawić się chociaż kilka z wymienionych tradycyjnych potraw.

Both comments and pings are currently closed.