Ciekawe pomysły na wiosenne grillowanie

Grillowanie stało się w ostatnich latach jedną z ulubionych letnich rozrywek Polaków. Niestety, większość z nich ogranicza się do przyrządzania na ruszcie zwykłej kiełbasy albo kaszanki. Tymczasem grill stwarza dużo więcej możliwości kulinarnych. Grillować można właściwie wszystko, nie tylko mięso. Można na przykład położyć na grillu ser camembert, pilnując, by nie zaczął się roztapiać. Grillowanie zmiękczy jego wnętrze i sprawi, że skórka stanie się apetycznie zarumieniona. Taki ser najlepiej jest podawać z żurawiną i bagietką ziołową. Do grillowania świetnie nadają się także warzywa, szczególnie takie, które nie zawierają dużych ilości wody: papryka, cukinia, bakłażany czy kukurydza. Podpieczone, mogą być oryginalnym składnikiem letniej sałatki. Można je także spożywać jako samodzielną potrawę – będą pyszne, jeśli połączy się je z dipem czosnkowym. Coraz popularniejsze staje się grillowanie ryb. Najlepiej robić to, zawijając tuszkę lub filet w folię aluminiową, dzięki czemu mięso będzie bardziej miękkie. Pstrąg z grilla, przyprawiony czosnkiem, rozmarynem i sokiem z cytryny, to prawdziwy przysmak. Grilla można użyć także do zrobienia deseru, by odkryć owocowe smaki na nowo. Warto spróbować grillowanego ananasa lub bananów zawiniętych w folię aluminiową i nadziewanych czekoladą.

Both comments and pings are currently closed.