Charakterystyka kuchni indyjskiej

Na kuchnię indyjską działają różne międzynarodowe wpływy, ponieważ Indie są dużym krajem, który zamieszkuje wielu imigrantów. Z tego powodu do tradycyjnej kuchni indyjskiej nieustannie napływają różne inne kuchnie, które łączą się ze sobą i mieszają, tworząc nowoczesną sztukę kulinarną Indii. Bardzo powszechne w Indiach jest spożywanie kurczaka pod różnymi postaciami. Ważne jest dodawanie dużej ilości przypraw, co jednak nie wpływa na ostrość potrawy, jednak na jej wyjątkowy, intensywny smak. W Indiach unika się spożywania mięsa wieprzowego ze względu na wpływy islamu w tym kraju, który zabrania spożywania tego rodzaju mięsa. Dzięki wpływowi islamu do diety hindusów zostało wprowadzone mięso baranie oraz kozie. Wiele potraw z tych mięs jest przygotowywanych na sposób mongolski. Na wschodzie kraju bardzo popularne są potrawy na podstawie ryżu oraz soczewicy, a także różne rodzaje ryb. Ludność zamieszkująca te tereny uwielbia spożywać smażone placki, które są połączeniem chleba z ryżem. Natomiast na południu kraju większość mieszkańców to wegetarianie. Stało się tak głównie z powodu zakazu spożywania wołowiny. Co ciekawe nawet popularny koncert McDonald’s w tym miejscu musiał przystosować się do mieszkańców i wprowadził do oferty wiele posiłków wegetariańskich, co jest fenomenem na skalę światową.

Both comments and pings are currently closed.