Charakterystyka kuchni francuskiej

Kuchnia francuska opiera się na owocach morza oraz słodkich daniach. Na śniadanie Francuzi zazwyczaj spożywają croissanty z masłem, konfiturą , miodem lub dżemem. Zamiast croissanta może to także być na przykład bagietka francuska czyli baguette. Do śniadania piją oni kawę lub czekoladę, rzadko jest to herbata. Czasami można spotkać się z sokiem pomarańczowym, który stopniowo staje się coraz bardziej popularny. Na obiad składa się zazwyczaj kilka dań. Konieczne są przystawki, następnie danie główne, a także późniejszy deser wraz z kawą. Do dania głównego często podawane jest wino, a zdarza się także, że obiad zostaje podany z winem. Tradycyjnym deserem u Francuzów jest na przykład tarta jabłkowa lub krem brulee. Francuzi zazwyczaj spożywają obiady około godziny 14. Kolacja, którą spożywają około godziny 20-22 bazuje głównie na serach oraz daniach podawanych na ciepło. Kuchnia Francuska najczęściej kojarzy nam się właśnie z croissantami, żabimi udkami, ślimakami, bagietkami czy kawą. Jednak kuchnia ta jest bardziej zróżnicowana i jest także uzależniona od danego regionu Francji. Rozróżnia się kuchnie regionalne takie jak kuchnia Alzacji, Pikardii, Normandii, Bretanii czy Prowansji. Przykładowo region Pikardia charakteryzuje się zupami jarzynowymi czy sufletami czosnkowymi, a Alzacja gęsimi wątróbkami.

Both comments and pings are currently closed.