Bogactwo polskich serów

Aby spróbować pysznego sera o oryginalnym smaku, wcale nie trzeba jechać do Francji czy Włoch. Polska od dawna jest znana z produkcji serów z wysokiej jakości mleka. Oczywiście, trudno ich szukać wśród promocji w sklepach. Wiele supermarketów ma jednak specjalne działy ze zdrową żywnością, w których można kupić rzadkie gatunki polskich serów. Dobrym źródłem są także coraz popularniejsze w dużych miastach jarmarki regionalne i festyny. Drobni producenci, którzy nie mają możliwości dystrybucji swoich serów w sklepach, często sprzedają je przez internet. Szczególnie smaczne są sery długo dojrzewające. Produkuje się je w tradycyjny sposób, zapewniając długi czas dojrzewania i używając najwyższej jakości mleka. Takie sery mają bogaty smak, którego nie da się porównać z żadnym innym gatunkiem. Polacy mają też swoje zasługi, jeśli chodzi o produkcję serów pleśniowych. Sery z niebieską i zieloną pleśnią są doceniane nie tylko w kraju, ale i za granicą. Ich smak jest porównywany nawet ze słynną włoską gorgonzolą. Serem, który zdobył uznanie Unii Europejskiej, jest podhalański oscypek. Ten rodzaj sera, jako jeden z nielicznych, uzyskał certyfikat unijny, który ściśle określa jego produkcję. Prawdziwy oscypek powstaje w tradycyjny sposób w bacówkach, a do jego produkcji używa się mleka owczego.

Both comments and pings are currently closed.